Sayfalar

13 Haziran 2010 Pazar

Star Wars'ın Prequel Üçlemesi Neden Kötü?

StimArmor-SWGTCGAoD

Edit:Hatayla Sequel yazmışım.Sequel olamayan VII,VIII Ve IX filmleridir)

Aşağı yukarı beni tanıyorsanız Star Wars hayranlığımın yanında Star Wars Prequel Trilogy’e (Episode I, Episode II ve Episode III) olan nefretimi bileceklerdir. Uzun zamandır uzun uzadıya kimi forum ve tanıdıklarımla yaptığım muhabbetlerde “neden nefret ediyon olm bıy bıy bıy” şeklinde soru ve yorumlara maruz kaldım. Bu açıdan kısaca Prequel üçlemenin neden “piece of shit” olduğunu açıklayacak bir makale ele almayı karar verdim.

"Mesa Jar Jar, mesa karizmatik"

"Mesa Jar Jar, mesa karizmatik"

Öncelikle bu konuyu ele almak için Orjinal üçlemede cevaplanmasını beklediğimiz temel soruların neler olduğunu ele alalım;

-Anakin nasıl karanlık tarafa geçti?

-İlk Detaylarını Thrawn Trilogy’de okuduğumuz Palpatine’nin iktidara gelişi nasıl oldu?

-Jedi katliamı nasıl gerçekleşti?

-Luke ve Leia’nın annesi kimdi?

-Klon savaşları olayı nedir?

-Obi Wan’ın Anakin’i keşfi nasıl olmuştur?

Belli başlı sorularımız bunlar. Bunlara 1978-1998 arası çıkan genişletilmiş evren materyallerini (film dışında olayları anlatan kitap, oyun vs.) ekleyince ortaya çıkan manzara şu bir iki detay (bu detaylar daha sonra sequel üçlemede kullanıldı altlarda değineceğim) dışına Orjinal üçleme ile sequel üçleme arası bağı kurmak kolay olacaktı ama olmadı.Şimdi cevsbını bekleyen soruları cevaplayalım ve diğer mantık hatalarına bakalım;

-Anakin ilk üçlemede yaratılan “fallen hero” tarzının aksine “Amerikan filmlerinde sevdiceğini kurtarmak için her boku yapan ahmak oğlan” havasında bir karakter olarak sergilenmiş. Buna ilaveten EU’da (Expanded Universe, filmler dışında senaryoya yeni olaylar ekleyen kitap,çizgi roman,oyun vs.) değinilsede Prequel üçleme filmlerinde temel karanlık tarafa geçiş nedenleri iyi irdelenmemiş.

-Anakin’e yüklenen “Choosen One” olayı saçmalığın daniskası, sırf siz dahada “klişeleştireceksiniz” diye zaten “sevilen” bir karaktere Choosen One olayı eklerseniz bu gereksiz detay demektir, ilaveten EU materyalleri ile karşılaştırıldığında Choosen One olabilecek kişi sayısı çok!

-Palpatine her iki üçlemede de yer alıp karizmayı bozmayan az sayıda karakterden biri. İktidarı yavaş yavaş ele geçirişi iyi irdelenmiş diyebilirim ama çok oldu bittiye bağlanmış ve “karanlık tarafa adam toplama görevlisi” gibi bir şey olarak gözükmüş kimi yerde.Buna ilaveten meşur “Lightning mask” olayı var ona mantık hatalarında değineceğim.

"Mütahit malzemeden çalmış lordum!"

"Mütahit malzemeden çalmış lordum!"

-Jedi katliamı çok çok mat ve oldu bittiye verilerek işlenmiş buna ilaveten filmlerde Jedilerin toplumsal statüsü ve yönetim üzerine etkileri gösterilmek yerine elde ışın kılıcı savaşa giden vatandaşlar olarak sergilenmişler.

-Padme’nin kraliçelikten senatoya çapraz geçiş yapması saçma geliyor insana. Padme bir karakter olmaktan ziyade bir “araç” olarak kullanılmış. İkizlerin annesi, Anakin’in aşkı olmak dışında kendi kişilik ve duyguları çok az dışa vurulmuş ilaveten Episode VI’da Leia’nın hakkında dedikleri ile örtüşmeyen noktalar var, buna mantık hatalarında değineceğim.

-Sen git Palpatine ve Vader’in ardından “kötülüğün simgesi” olabilecek bir karakter yarat ama adamı bir satır konuştur sonra öldür. Ah Lucas ah!

"Karizmatik karakter kontejyanından olabilirdim ama George dilsiz yaptı beni"

"Karizmatik karakter kontejyanından olabilirdim ama George dilsiz yaptı beni"

-Klon savaşları EU’ya paslanmış fakat sonra Lucas amca işlerin iyiye gittiğini görünce “olmaz ben bunu mahvetmeliyim” deyip The Clone Wars rezaletini çıkarmış. Filmler de gördüğümüz çıkış ve bitişine bakacak olursak olay temel olarak Amerikan İç Savaşından araklanmış, bakın esinlenme demiyorum direk arak diyorum. Bari ayrılıkçıların adını Konfedarasyon koymasaydınız. Bitişine dair rahatsızlıklarımı mantık hatalarında dile getireceğim.

-Obi Wan’ın Anakin’i keşfi diye bir şey olmadı. Evet üzgünüm, Episode VI’da Obi bize ya yalan söylemiş ya Alzeimer’i başlamış diyor Lucas amca. Anakin’i Qui-Gon keşfetmiş hatta Obi Wan “tehlikeli lan bu velet, büyür başımıza sıçar sonra” gibisinden laflar etmiş.Tüh!

"Mordor dağlarından Coruscant'a geldim ama hep dayak yiyen baş kötü adam yancısı adam hep ben oluyorum :( "

"Mordor dağlarından Coruscant'a geldim ama hep dayak yiyen baş kötü adam yancısı adam hep ben oluyorum "

-Prequel Üçlemedeki Jedi’ler açıkçası “ODUN GİBİ”. İlk üçlemede sadece iki adet (sonradan Luke etti üç adet) Jedi görmemize rağmen iyi oyunculuklar ve iyi işlenmiş senaryo dışında Jedi felsefesini kavramış, bu insanların kendilerni amaçlarna adayan ve tarikatlarına bağlı kişiler olduklarnı anlamış hepimiz büyülenmiştik. İlk üçlemede onlar sadece “ışın kılıçlı havalı adamlar” değildi, her biri bir ustaydı, amacına adanmış mübarek(!?) insanlardı. Yoda’nın yüksek teknolojili şovlar yapmasına gerek yoktu çünkü o Yoda’ydı, Force’di onun müttefiki, uzun bir ömürde hem eğitilmiş hem eğitmişti küçük bedenine rağmen Force’a hakimdi ve ideal Jedi imacını çiziyordu. Sequel üçlemedeki Jediler ise sanki gerçek Jedi’lerin izin döneminde yerlerine yerleştirilmiş “yancı Jediler”. Her köşeden Jedi fırlamasını geçeceğim ama adamlarda Jedi felsefesinden eser yok her biri ışın kılıçlı patates çuvalları mübarek (Mace Windu’ya selam olsun)

Bad Cops

Bad Cops

Mantık Hataları:

-Episode VI’da Luke Leia’ya annesinin nasıl biri olduğu hakkında soru soruyor Leia ise sürekli hüzünlü biri olduğunu söylüyor.Ama Padme ikizlerin doğumunda öldü ve Leia üvey ailesinin yanında Bail Organa’yı baba Breha Organa’yı anne bilerek yaşadı, öğrendiği zaman bile Padme’nin nasıl biri olduğunu öğrenmesi muhtemel değil (yıllar sonra R2D2′nun hologramında Padme ve Anakin’i görene kadar)

Yiyorsa bu adamdan elektrik almayın

Yiyorsa bu adamdan elektrik almayın

-Palpatine Episode VI’da lightning’le Luke’yi “terbiye ederken” Luke’nin vücudunda kalıcı bir hasar meydana gelmiyor ve ayni şekilde EU materyallerinde (Swarm war serisine kadar)lightning yiyen böyle bir hasar birinin vücudunda gözlemlenmiyor fakat Episode III’de Palpatine Mace Windu’nun ışın kılıcından yansıyan lightningler yüzünden başı gözü dağıtıyor.

http://starwars.wikia.com/wiki/Palpatine

Debates and discrepancies bölümünü okuyun.

-Obi Wan Episode VI’da Luke’a “Babanı ben keşfettim, onu bulduğumda sadece pilotluğa yeteneği olan bir gençti” gibisinden laflar ediyor ama Episode I’de Qui-Gon Anakin’i keşfediyor.

-Episode III’de tüm ayrılıkçı liderler Mustafar gezegenine gidiyor ve Anakin oğlan hepsini yiyor böylece savaş bitiyor. Hade yauv! (EU’da savaş sonrası irili ufaklı çatışmalar var ama girmeyelim isterseniz)

-Anakin 9 yaşında, Jedi konseyine götürüyorlar Yoda “çok yaşlı” diyor. Luke 22 yaşında Yoda’ya gidiyor ona da “çok yaşlı”diyor ama her ikisinide eğitiyor. Hadi orjinal üçleme zamanında durum umutsuz ya Prequel üçlemede?

-Palpatine Episode III’de 3 Jedi’yi aşağı yukarı 12 saniyede yeniyor anlamış değilim.

-Clone Wars 2D animasyon serisinde ayni anda 4 Jedi’ye kafa tutan Grievous Obi Wandan dayak yiyor. E OLMADI AMA!

-Hem Dooku niye Anakin’den dayak yiyo lan!

-Obi-Wan R2D2′yu Episode IV’de hatırlamıyor fakat Episode III’de bayağı haşır neşir olmuşlar.

-Episode III ile Episode IV arası 19 sene var, nasıl oluyorda galakside Jediler bu kadar unutulmuş (gibi gözüküyor)

-Emren "Epic Buster" Bitirim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder