Sayfalar

13 Haziran 2010 Pazar

İnsan İlişkileri Üzerine Volüm 3: Güven

Selfish Love, Selfish Self'den sonra insanın doğası ve ilişkileri hakkındaki üçüncü yazıma hoş geldiniz(bkz: bir okuyu kitlesi varmış gibi davranmak). İlk yazımda insanın neden ilişki kurduğunu kendimce açıklamaya çalışmış, ikinci yazımda ise insan doğasının bencil olduğu düşüncemden bahsetmiştim. Yeni yazımda da bu iki bilgi ışığında insanın ilişkilerinde nasıl bir yol izlemesi gerektiği hakkındaki fikirlerimi yazacağım. Tabii hatırlanması gereken böyle olması gerektiğini düşündüğüm, her düşündüğümü uyguladığımı da söyleyemeyecğim hani.

İnsan ilişkileri, temel olarak çıkara dayalıdır. Bir insan ile bir arada olmanız bir şekilde o kişi işinize yaradığı veya sizi rahatlattığı, mutlu hissettirdiği içindir. Bu durumda düz mantık ile bakıldığında, bir insan ötekine çıkarı süresince önemlidir. Ancak modern toplumlarda oluşan bağlar daha kalıcıdır(bununla birlikte rahatlatma ve mutlu etme duygusu olarak ifade edilen çıkarın o insan hareketlerinde istenmeyen değişiklikler yapmadığı sürece devam etmesi de bunda etkilidir), çıkar ilişkileri ise maskelenmiştir. Bu maskelenmeye rağmen çıkar ilişkilerde, ilk yazımda bahsettiğim gibi önemlidir. İnsanın çıkarlarına ters düşen birine o insan tepki verecek, kişiyle ilerlerse o kişiyle arası kötüleşecektir(ilk yazıda ifade edilen "kırmızı bağ" durumu).

Böyle bir durumda ortaklık sırasında paylaşılan önemli bilgiler ise bu yeni durumda kişiye karşı kullanılabilir. Yani, insan ilişkilerinde oluşacak bir aşırı güven ileride kişinin arası bozulduğu kişilere karşı bir koz olabilir. Peki bu durumda modern dünyanın insanı ne yapmalıdır? Bana kalırsa, yapılması gereken ilişkiler sırasında atılan adımlara ve söylenenlere dikkat etmektir. Bağ kurulan kişi kim olursa olsun(aile bu genellemenin dışındadır, çünkü içgüdüsel bir şekilde birbirine bağlanmış aile fertlerini birbirini daha fazla koruyacaktır, ancak bu durumun da birinci dereceden kan bağından ileri gittiği şüphelidir) verilen her değerli bilgi için(bir sır gibi) bir başka değerli bilgi edinerek durumu dengede tutmak, kişinin kendi çıkarları açısından en iyisi olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder